Foto: het heeft wielen maar is geen voertuig. Wat is het dan wel?

Antwoord: een deel van de draaischijf van de vroegere Hembrug

Hembrugterrein? Dat zal vast niet iedereen bekend in de oren klinken. Waar is die brug dan en wat heeft dat met het terrein te maken?

Een stukje geschiedenis: om te beginnen is er geen Hembrug meer. De eerste werd al eind 19e eeuw gebouwd, over het net gegraven Noordzeekanaal. Die brug (een spoorbrug) werd in 1907 vervangen door een grotere brug. Die hield het tot 1983 uit en is gesloopt na het in gebruik nemen van de Hemtunnel.

En dat terrein? Het heette ooit het Hemveld, genoemd na het buurtschap Den Hem. Sinds 1897 bevonden zich daar de Artillerie-Inrichtingen, later (o.a.) Munitiefabriek Hembrug, en nog weer later Eurometaal. Er werden wapens en munitie geproduceerd. Het was dan ook lange tijd niet toegankelijk, althans niet voor de gewone burger. De naam Hembrugterrein ontstond toen het werd ontwikkeld tot industriegebied. Het bleef nog tot 2014 militair terrein.

Op dit moment is het Hembrugterrein grotendeels toegankelijk. Tal van start-ups em anders-dan-anders bedrijfjes hebben een plekje gevonden in de vele oude gebouwen. En op deze bijzondere locatie met z'n industriële en ietwat sinistere uitstraling organiseren we op 4 juli onze clubdag. De invulling daarvan (tijden, aanmelding, activiteiten) is nog in ontwikkeling, maar we gaan er wat moois van maken met volop gelegenheid de sociale contacten weer eens flink op te poetsen. Alles passend binnen de dan geldende corona-maatregelen.

Meer lees je in Klaverblaadje 174, en te zijner tijd op de website en in de Nieuwsbrief. Maar zet in je agenda bij deze datum alvast een rood kruis (geflankeerd door een groene slang natuurlijk). Tot 4 juli!

Locatie:

Hembrugterrein, 1505 RX Zaandam

Zie ook de website van het Zaans Museum en Wikipedia.