Geannuleerd, zie het nieuwsbericht.

Voor de SCARB Clubdag zijn we altijd op zoek naar bijzondere locaties. Zo zijn we alweer wat langer geleden te gast geweest op het Aviodrome bij Lelystad en vorig jaar stonden onze Alfa's tussen de klassieke vliegtuigen op vliegbasis Gilze-Rijen. Twee hoogtepunten tussen de vliegtuigen. 

Dit jaar blijven we met alle vier de wielen aan de grond, maar het wordt ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt. We zijn te gast bij Toyota-importeur Louwman & Parqui in Raamsdonksveer, en daar bevindt zich een boeiend automuseum.

Wacht even, hebben we het over het Nationaal Automobielmuseum? Dat is toch verhuisd naar Den Haag? Ja en nee. Inderdaad is de Louwman-collectie verhuisd naar de hofstad, maar het complex in Raamsdonksveer, met de bekende koepel, huisvest nu Louwman's Toyota World. Dat museum is alleen toegankelijk tijdens evenementen zoals de SCARB Clubdag en dus niet voor de individuele bezoeker.

Kortom: een buitenkansje om een uitgebreide collectie blinkende (meest) klassieke Toyota's te bekijken. Modellen zoals de eerste Corolla, uit de tijd dat de import vanuit Japan een hoge vlucht nam (toch weer die link met vliegtuigen…), maar ook oudere modellen die de meesten van ons volstrekt onbekend zijn. Er zullen ook Alfa Romeo's uit het museum in Den Haag te zien zijn.

Daarnaast zien we één van de laatste twee exemplaren van het befaamde Esso-tankstation, ontworpen door Willem Dudok in 1953. Ooit stonden er 112 langs de Nederlandse wegen, in enkele varianten qua grootte.

In Groningen staat er één aan de Turfsingel, en die heeft al diverse keren een gedaantewisseling ondergaan. In Terneuzen staat een replica die dienst doet als makelaarskantoor. Het exemplaar van Louwman stond oorspronkelijk langs de A2 bij afslag Vinkeveen.

Wegens verbreding van de A2 moest het weg en in 1995 ging het in zijn geheel op transport naar het Autotron in Rosmalen. Totdat het ook daar in weg stond en verhuisde naar Raamsdonksveer.

Het is in originele staat teruggebracht. Een tankstation met een 'bewogen' geschiedenis dus, maar nu vooral een schitterende achtergrond voor een foto van je Alfa. 

Het hek gaat open om 10.00 uur en het evenement duurt tot 17.00 uur.

Het programma publiceren we op een later tijdstip op deze pagina.

Ron Byron, Chris Schuer en Eric Weber.


www.louwmanstoyotaworld.nl