Het was een tijdje heel populair: BN'er-tours, ook wel Sterrensafari's genoemd. In een busje langs de de villa's van mensen die veelvuldig met hun snufferd op tv of podium te zien zijn of waren. Een soort aapjes kijken dus, vaak in Het Gooi, Blaricum of Aerdenhout.

Zoiets staat natuurlijk mijlenver van wat we bij de SCARB toer- en puzzelritten doen. Ten eerste rijden we niet met z'n allen in een busje, maar in onze eigen Alfa's. Ten tweede voert de Havezatenrit niet door Het Gooi maar door Drenthe en Overijssel en ten derde…

Wacht even, de have-watte-rit? Nee; havezaten. Een havezate is volgens Wikipedia een versterkt huis, een burcht, hofstede, hof of hoeve. In de 17e eeuw was een voorwaarde voor het zijn van een havezate dat het tot een ridderschap behoorde. En daar gaan we ons aan vergap… sorry; en in dat bijzondere stukje historie gaan we ons verdiepen. Havezaten waren te vinden in de eerder genoemde provincies en in het Gelderse graafschap Zutphen, al weken daar de voorwaarden om havezate te mogen heten iets af.

O ja, die ten derde: het gaat natuurlijk niet om al dan niet interessante BN'ers, maar om de prachtige locaties. Vaak heeft het huis een heel andere functie gekregen, bijvoorbeeld als museum of horeca-gelegenheid. En even vaak is het, net als de andere opstallen, afgebroken en resteert alleen nog een fraai landgoed. Je kunt natuurlijk gewoon lekker genieten van de omgeving maar je komt meer aan de weet als je je ook op de puzzelvragen stort . We doen ons best daarin zoveel mogelijk informatie over wat je tegen gaat komen te verwerken. En het is vast geen verrassing dat de rit meetelt voor het puzzelkampioenschap.

Gelukkig staat havezate De Havixhorst nog fier overeind, want daar verwelkomen we je 28 augustus vanaf 9.30 uur met koffie. Starten kan tot uiterlijk 11.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan van 30 juli tot 26 augustus 23.00 uur met de knop op deze pagina.

Update 28 juni: Ons eindpunt van de dag is Autobedrijf Vieto in Zuidwolde (Dr.), Checkstar Garage met passie voor Alfa Romeo. Samen met SVO shop voor Italiaanse wijnen en delicatessen, uit Meppel, zorgen zij voor een smaakvolle afsluiting van het evenement.

Hans, Henk en Hans


Contactgegevens startpunt:

0522 - 441487, www.dehavixhorst.nl