'Filevrije dag was een succes'
Uitgegeven: 26 november 2008 19:13
Laatst gewijzigd: 26 november 2008 19:31
ROTTERDAM - De eerste filevrije dag die 9 oktober werd gehouden, was volgens TNO wel degelijk een succes. Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde TNO-evaluatie.
Inertia Stock
Volgens de analyse stonden er op de filevrije dag in de spits 7 procent minder files die ongeveer een half uur later begonnen en ook een half uur eerder oplosten.
Ook kon er die dag 10 procent sneller worden gereden in vergelijking met andere donderdagen doordat 90.000 mensen en 120 bedrijven meededen en anders dan anders naar het werk gingen.
Experiment
Een uniek sociaal experiment, aldus Arie Bleijenberg van TNO. "Files oplossen is nu eenmaal tegen de stroom in roeien", stelde hij woensdag tijdens het ANWB-symposium 'De ontdekking van het nieuwe reizen'.
TNO analyseerde voor deze studie gegevens van de in het asfalt aangebrachte verkeerslussen van Rijkswaterstaat. Het platform Nederland Bereikbaar (ANWB, NS en Rabobank) beslist uiterlijk komend voorjaar of er een tweede filevrije dag komt.
Flink
Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft, denkt dat het alleen zinvol is als het lukt de files op zo'n dag flink te verminderen.
Guido Van Woerkom, directeur ANWB, is het daar mee eens. Hij vindt de filevrije dag en ook het spitsalarm dat maandag voor het eerst is afgegeven wel succesvolle manieren om het gedrag van mensen te beïnvloeden. "We hebben die twee dagen wel bewezen dat we het verschil kunnen maken."
Op de filevrije dag had de NS 5 procent meer reizigers.
De ANWB kreeg maandag veel kritiek toen na het afgegeven spitsalarm de voorspelde sneeuw en gladheid uitbleven in de Randstad.
Het heeft Van Woerkom er niet van overtuigd dat hij die waarschuwingsvorm voortaan niet meer moet gebruiken. "De discussie heeft ons afgeleid. Maar had ik de informatie goed aangereikt gekregen dan had ik het tegen alle stromingen in dinsdag weer gedaan." Dinsdag stond er 536 kilometer file, onder meer door wisselvallig winters weer.
Uitdaging
De ANWB-directeur vindt het een uitdaging "om dingen aan te pakken die niet vanzelf gaan". "Slimme mobiliteit lukt nooit als het maar het idee van een persoon of organisatie is.
Wij willen ervoor zorgen dat de samenleving in beweging komt." Wat betreft Van Woerkom maken werkgevers en vakbonden in de nieuwe cao's ook veel vaker dan nu afspraken over flexibel werken.