De gebruiker betaalt is op zich een eerlijk principe.
Maar het is inderdaad een complexe regeling. En wat als je zometeen veel op
de snelweg moet betalen en een heleboel sluipverkeer gaat binnendoor. Dat kan
nooit de bedoeling zijn. Nog meer stofdeeltjes en noch zelfs dichter bij je voordeur.
De stofdeeltjes zijn op enen keer een hot item, dat is jullie zeker ook al opgevallen.
De enig echte eerlijke methode is m.i. een heel dikke heffing op de brandstof. Waarom:
- flinke benzine of dieselslurper, dus vervuilend en meer uitputtend voor de energiebronnen, betaalt meer
- meer kilometers -> kost meer.
- zware auto: verbruikt meer -> kost meer
Maar, het grote probleem is dat dan ook buurlanden mee moeten dan en dan weer hun buurlanden, etc. Dus dat gaat nimmer nooit goed komen.
Uiteindelijk denk ik dat we er bijna allemaal duurder mee uit zuleln zijn, misschien afgezien van de 's zondagsrijders. Die hele nieuw infrastructuur zullen we zometeen ook met z'n allen moeten betalen, inclusief de hele administratieve rompslomp, extra legertje ambtenaren, etc.
Wat volgens mij mogeljik leuke theorie zal blijven, is dat mensen op een goedkoper tijdstip gaan rijden -buiten de spits-. Als je naar je werk moet heb je meestal weinig keus. Als je naar je zakelijke afspraak moet evenmin, of nog maar 1 bezoek per dag? Blijft een kleine categorie over. Maar je krijgt de rekening pas achteraf thuis. Dus er is geen directe terugkoppeling. Het is niet als een supermarkt waar je uit merk A,B en C kunt kiezen en meteen de prijs erbij ziet staan.
Natuurlijk gaat het ook voor oldtimers gelden (terecht m.i.). Sterker nog, waarschijnljik wordt gekeken naar de emissienorm waaraan het voertuig voldoet. D.w.z. een extra toeslag vour oude auto's. Iemand die een oldtimer ook echt voor z'n hobby gebruikt, daarvoor zal het weinig uitmaken. Die oude taxi Mercedessen zullen dan wel snel uit het straatbeeld verdwenen zijn
