di feb 22, 2005 19:33
ALFA 159: EEN PLAATJE!
Deze zomer leverbaar
door Jeroen Jongeneel
BALOCCO - Hier is-ie dan! De opvolger van de populaire Alfa 156, die de laatste zeven jaar zo’n belangrijke rol in het gamma van dat sportieve Italiaanse merk heeft gespeeld. En het wordt geen 157, geen 158, maar Alfa ’159’, een bijzondere type-aanduiding in de Alfa-geschiedenis. Het was tevens de naam van de monoposto waarmee Juan-Manuel Fangio in 1951 de eerste van z’n in totaal vijf wereldtitels won.
Altijd leuk, zo’n stukje geschiedenis, maar de nieuwe 159 moet voor Alfa Romeo de sprong naar een nieuwe toekomst vormen. Ook met een nieuwe Nederlandse importeur trouwens, want als de auto pal na de zomer op de markt verschijnt, is de import al overgegaan (per 1 juni) van Fiat Auto Nederland op Alfa Romeo Nederland, onderdeel van Kroymans Corporation.
De nieuwe Alfa 159 moet, als het even kan, de 156 in de schaduw stellen, waarvoor dan ook alle registers zijn opengetrokken. De 159 is met een lengte, breedte en hoogte van achtereenvolgens 4,66, 1,83 en 1,42 meter vooral lánger en bréder dan z’n voorganger, waarin het met name op de achterbank nog wel eens wat krapjes kon zijn. Mede door de tot 2,70 meter vergrote wielbasis (was 2,60 meter) is dat voortaan afgelopen, ook achterin moet de nieuwe Alfa 159 alle mogelijke comfort bieden. Overigens is de wielbasis van 2,70 meter identiek aan die van de nieuwe Fiat Croma, maar deze Alfa staat op een geheel ánder platform. De Croma is er eentje van de GM/Fiat ’Epsilon’ familie (Opel Vectra, Saab 9-3, Cadillac BLS), terwijl de nieuwe 159 op basis van een door Alfa en Saab gezamenlijk ontwikkeld ’Premium’ platform wordt gebouwd. Met totaal andere wielophangingen, de 159 heeft bij voorbeeld dubbele driehoekige draagarmen voor. Alfa zal op basis van dit 159-onderstel overigens ook de in 2007 aan het programma toe te voegen SUV (Kamal) gaan bouwen. Saab zou het voor de nieuwe 9-5 (2007) gaan gebruiken, maar dat is niet helemaal zeker meer.
Voor het ontwerp van de carrosserie moesten natuurlijk alle zeilen worden bijgezet. Want het design van de 156, dat op naam staat van Walter de’ Silva (nu Audi/Seat/Lamborghini), mag op z’n minst ’succesvol’ worden genoemd. De’ Silva mag echter de credits voor de 156 hebben, veel van het ontwerpwerk werd destijds al door zijn toenmalige assistent, de Duitser Wolfgang Egger, gedaan. En die staat nú aan het hoofd van Alfa’s Centre Stile, dus het is niet vreemd dat deze nieuwe auto een sterke bloedband heeft met z’n voorganger.
Het is dan ook apart dat de carrosserie van van de nieuwe Alfa 159 in eerste instantie wordt toegeschreven aan Giugiaro, en dat daarna in de eerste berichten pas over ’in samenwerking met Alfa’s eigen designcentrum’ wordt gerept. Egger wordt daarmee tekort gedaan.
De nieuwe auto oogt een stuk forser en dynamischer dan het huidige model, dat konden we tijdens een eerste voorpresentatie op Alfa’s testcircuit in Balocco (waar we overigens nog níet met de 159 mochten rijden) wel vaststellen. En een belangrijk verschil: de achterportieren hebben ’gewone’ hendels, bij de 156 waren die in de achterste raamstijl opgenomen.
Het indrukwekkende front, met grote Alfa-grille en langgerekte koplampen (drie pitten per unit) toont echter een duidelijke familieband. Foto’s van het interieur zijn er nog niet, maar deze Alfa heeft niet alleen meer ruimte, maar ook weer een duidelijk op de rijder gericht dashboard met fraaie ronde meters.
Bij introductie, zoals gezegd pal na de zomer, zal de Alfa 159 leverbaar zijn met keuze uit een drietal direct ingespoten benzinemotoren en evenzoveel JTD M-Jet diesels.
De 159 was tevens de naam van de monoposto waarmee Juan-Manuel Fangio in 1951 de eerste van in totaal vijf wereldtitels won.
De ’zwakste’ benzinemotor (maar dat woord is nogal lachwekkend) is een 1.9 JTS, met variabele kleptiming en een vermogen van maar liefst 160 pk. Daarboven staat een 2.2-viercilinder met 185 pk en de voorlopige top-of-the-line wordt gevormd door een 260 pk sterke 3.2-V6. De twee laatste zijn ook voor de Brera al aangekondigd.
Op dieselgebied gaat het om de modernste multijets met common rail systeem. Alfa heeft het vermogen van de vijfcilinder 2.4 JTD opgevoerd van 175 pk tot 200 pk, bij een trekkracht van maximaal 400 Nm. Verder komen er twéé 1.9 JTD-diesels, de sterkste met 150 pk/320 Nm en de zwakkere met altijd nog 120 pk/280 Nm. Over prestaties en verbruik wordt nog niet gerept, maar die zullen ongetwijfeld op een hoog peil cq. lage waarde liggen.
Alle diesels hebben een partikelfilter. Een handgeschakelde zesversnellingsbak wordt standaard op zowel benzinemotoren als diesels. Selespeed-transmissie en Q4-vierwielaandrijving staan ook weer ter beschikking.
Op veiligheidsgebied is de montage van maar liefst acht airbags noemenswaardig, daaronder zijn volgens de eerste berichten behalve twee gordijnairbags ook speciale knie-airbags voor zowel bestuurder als passagier. Niet alle modellen zullen overigens ál die airbags standaard hebben.
Aldus de telegraaf
ooit gereden 155 1.7 ts 1994
156 1.8TS 16V 2000
nu 156 1.8 TS 16V 2004 met leer
www.autodetailing.nl
richard