wo jun 18, 2008 12:45
Niet toevallig. Milaan was de hoofdzetel van de Visconti, die overigens in meer steden aan de macht waren.
In een notendop: Italië is pas sinds 1870 een bestuurlijke eenheid, dankzij de vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi, naar wie in iedere Italiaanse stad op dorp wel een plein of straat is vernoemd. Tot die tijd bestond Italië uit talloze koninkrijkjes en stadstaten waar rijke familiesaan de macht waren. Zoals de Visconti, maar ook de De Medici.
Overigens streed de Rooms Katholieke kerk 'gewoon' mee met een eigen leger. Wie de onderaardse straten in Perugia kent: dat was de straf van Rome, de door de paus verslagen stad diende onder aarde bedolven te worden. Siena en Florence hebben talloze oorlogen gevoerd. Het ommuurde dorpje Monteriggioni is een vesting om Siena tegen de Florentijnse aanvallen te verdedigen.
Nog altijd ervaren veel Italianen het huidige Italië niet als hún land. Ze voelen zich in de eerste plaats betrokken bij de eigen stad of het eigen dorp, maximaal de regio. Dat verklaart deels het bestaan van de Maffia, Camorra en 'Ndrangheta, zei vormden een lokale overheid met eigen machtsstructuur die geen boodschap had aan de nationale overheid. Voor de lokale bevolking niet ideaal, maar wie zich aan de 'regels' hield wist zich beschermd.
De Lega Nord (Marco Bossi) streeft nog altijd scheiding van Noord en Zuid Italië na. Zij vinden dat het zuiden alleen maar geld kost en weinig oplevert. Noord Italianen noemen hun zuidelijk landgenoten soms 'terroni' (zeg maar 'boeren', met een minachtende betekenis).