do mar 24, 2005 21:16
Heb vanmorgen bij het GWK de exportprocedure afgehandeld:
Complete kentekenbewijs inleveren en beide kentekenplaten inleveren.
Het kenteken wordt overgeschreven op de "bedrijfsvoorraad" van het VWE (bureau voor voertuigdocumentatie en -informatie), hiervoor krijg je een vrijwaringsbewijs, het oude en -doorgehaalde- kentekenbewijs deel 2, krijg je als verkoper terug, dat is dus verder gelijk aan de procedure bij een kentekenoverschrijving op het postkantoor, echter er komt op deel 2 ook nog een stempel van de RDW met de term "uitvoer".
Daarnaast krijg je ook deel 1 en het overschrijvingbewijs (=kopie deel 3) gestempeld terug, aangevuld met een "Bedrijfsvooraad Deel 1B". Deze 3 documenten zijn bestemd voor de koper.
Verder krijg je van het GWK dan ook een uitvoerverklaring/uitvoerkentekenbewijs waarop het uitvoerkenteken vermeld staat. De verzekering kan daarbij ook direkt geregeld worden, hiervoor krijg je een "groene kaart" met daarop o.a. vermeld het uitvoerkenteken, het originele kenteken, en het chassisnummer.
Als klap op de vuurpijl krijg je van het GWK ook een setje blanco witte kentekenplaten, tesamen met een setje plakletters, en een ronde verzekeringssticker met daarop het verzekeringspolisnummer. Met dit setje maak je dan dus je eigen exportplaten, en de ronde verzekeringssticker dien je zichtbaar op de achterste kentekenplaat te plakken
Deze gehele procedure kost je 133,80 euro.
Tot zover de procedure voor een auto welke gewoon in Nederland op de openbare weg reed, en dus ook APK gekeurd was.
Nu de procedure voor een auto waarvan nog nooit GAIK kentekenplaten afgegeven zijn.
Je dient sowieso 2 kentekenplaten in te leveren, GAIK indien ze op je kenteken afgegeven zijn, maar indien je die om de 1 of andere reden nog nooit hebt laten maken, dien je de gewone kentekenplaten in te leveren. Mocht je die gewone oude platen kwijt zijn (omdat de auto al lang stil staat en/of omdat je ze weggegooid hebt bijvoorbeeld), dan kun je kiezen:
Of naar het politiebureau gaan en aangifte doen van vermissing van je kentekenplaten, en met deze aangifte naar het GWK cq. RDW gaan.
Of je gaat naar de automaterialenzaak, en laat daar een nieuwe set GAIK platen maken (vooropgesteld dat die dus nog niet eerder bij je auto uitgegeven zijn), en levert die nieuwe GAIK platen daarna in bij het GWK cq. RDW.
Absurde situatie, maar het is de realiteit.
Verder kan ik jullie melden dat een auto welke in een zgn. schoningsregister staat (en dus inaktief is), NIET officieel als export afgehandeld kan worden. Het kenteken heeft voor de RDW dan geen waarde. Je kunt dan dus gewoon het complete kentekenbewijs aan de koper meegeven.
Het kentekenbewijs heeft WEL waarde als de auto bijvoorbeeld in Nederland weer op de weg moet komen, er vindt dan -op basis van het kentekenbewijs- een kentekenonderzoek plaats, en indien het chassisnummer klopt en het voertuig is APK waardig, zal het kenteken voor deze auto weer "aktief" worden.
Voor degenen onder jullie die niet weten wat een inaktief kenteken(ofwel een kenteken in een schoningsregister) is, danwel wat de oorzaak hiervan is:
Stel je hebt een auto in de garage staan die er al jaren staat (van de tijd voordat de schorsing werd bedacht), voor zo'n auto moest je destijds wel ieder jaar een deel 3 voor achter je voorruit kopen. Stel dat je nu dacht: ieder jaar zo'n deel 3 achter mijn voorruit, terwijl die auto in onderdelen in de garage staat, vindt ik weggegooid geld. Je haalde dus nooit meer zo'n deel 3 op het postkantoor, en toen het schorsen en de kentekenhouder verplichtingen(verzekering, keuring,belasting) een aantal jaren terug begonnen, heb je daar ook nooit aan meegedaan. Dan bestaat de kans dat je kenteken in een schoningsregister staat bij de RDW, en dat zal je uiteindelijk merken indien je de auto wilt overschrijven op het postkantoor. Dit lukt dus niet. Deze auto kan slechts overgeschreven worden cq. weer de weg op wanneer de RDW de auto middels kentekenonderzoek gekeurd heeft.