Hier weet ik idd nu eens alles van
Eerst moet je de wagen laten uitschrijven in NL: naar RDW gaan en op export zetten. (kost je 11 EUR) Als de wagen nog APK heeft, kan je exportplaten kopen (nog eens 11 EUR) en dan kan je de wagen op eigen kracht naar het Belgenland rijden. (als ie uiteraard verzekerd is)
Eénmaal in België moet je langs de douane gaan met een roos formulier (kan je vragen bij je verzekeringsmakelaar) en daar wordt de wagen dan ingeklaard. Kost je een luttele 10 cent. Als dat rond is, dan kan je een afspraak maken met de keuring in België.
Hier zijn er dan 2 mogelijkheden: als het een oldtimer betreft, moet ie alleen gekeurd worden op remmen (stelt niks voor: ze rijden een stukje vooruit en duwen op de rem. Als de auto vertraagt en stopt is het goed. Het gebeurt dus niet op de rollenbank) Dan kijken ze nog eens na of de lichten branden en daar blijft het dan bij. Ze vullen het roze formulier dan verder aan, een sticker van de verzekering erop en je kan O-platen aanvragen.
Als het nu geen oldtimer is, dan is het iets ingewikkelder (lees DUURDER). Dan moet de wagen gehomologeerd worden voor België. Ofwel doe je dit via de officiële invoerder in België ofwel laat je een gelijkvormigheidskeuring uitvoeren op het keuringscentra. Dit laatste kost ongeveer een 100 EUR. (juiste tarief kan je terugvinden op
www.goca.be, er staat daar trouwens nog een heleboel andere interessante info) Bij de gelijkvormigheidskeuring wordt de wagen gewoon gekeurd (zoals elke andere Belgische auto), maar ook wordt er alles opgemeten en genoteerd: gewicht, bandenmaat, diameter van stuur, ... Let er op dat je de motorcode van je motorblok goed kan lezen ! Anders kan je ter plekke nog beginnen met een halve blok te demonteren omdat die keurmeester het niet goed kan lezen. (ik spreek uit ervaring

)
Als de keuring goed verlopen is, dan gaan de papieren naar Brussel en daar gaat men dan nakijken of men de wagen kan toelaten op de Belgische wegen. 99 % zekerheid dat dat antwoord negatief is !!!! Maar niet getreurd, mits het storten van nog eens 65 EUR aan de Belgische staat, is men wel bereid om een uitzondering toe te laten en je wagen als éénmalige goedkeuring toch z'n nodige adelbrieven te bezorgen. (één grote geldklopperij dus !) Nadien kan je dan alle papieren gaan afhalen op het keuringscenter en kan je je platen aanvragen. Je krijgt dan ook een speciaal PVG-nummer. De sticker met dat PVG-nummer moet je ook nog eens kopen en dat kost je dan nog eens 9 EUR.
Indien je opteert om via de invoerder te passeren, dan levert die een gelijkvormigheidsattest af (uiteraard ook niet gratis !) en moet je je wagen nog altijd gewoon laten keuren. Je moet de wagen dan ook altijd even laten zijn bij de invoerder: dat moet dan officieel ook gebeuren via een auto ambulance want hij mag de weg nog niet op.
Het is perfect te doen, het kost je alleen wat tijd en geld.
Enkele belangrijke tips:
- neem sowieso in NL exportplaten mee, het kost je 11 EUR maar anders kan je in België op zoek naar Z-platen om je wegen te laten keuren.
- zorg ervoor dat de motorcode goed te lezen is.
- check vooraf eens wat het kost om hem te laten goedkeuren via de invoerder en weeg de kosten tegen mekaar af.
- gelijkvormigheidskeuring kan enkel op afspraak en ook NIET in elk keuringsstation. Kijk even op de website van GOCA welk keuringsstation bij jou in de buurt dit kan. Zo'n keuring neemt toch ook ongeveer zo'n 1,5 tot 2 uur in beslag.
Ik denk dat dat ongeveer het belangrijkste is. Als je nog vragen hebt, dan stuur je me maar een PB.
Laat zeker weten wat je denkt te kopen en hoe alles verlopen is !
Veel succes !