Swifty

Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 19:28

Ik heb interesse in een wagen die in nederland te koop staat.
Weet iemand wat ik moet doen om deze wagen naar belgië te brengen en op mijn naam enzo te zetten?Is daar een speciale procedure voor?
Want ik weet niet hoe dat zit als je met een apk bewijs bij de keuring in belgië aankomt enz.
Ik weet dat de wagen afgekeurd is maar ik zou deze zelf doorlassen zodat hij weer tiptop in orde staat.
Weet iemand raad hiermee?

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12111
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 19:51

Jazeker, daar zijn procedures voor. o.a. Koen weet hier alles vanaf ;)

Kies bij Google eens site:www.alfaclub.nl belgie rdw kenteken als zoekopdracht en je krijgt een hoop verwijzingen naar het oude forum waar dit allemaal op staat.

Succes.

Gebruikersavatar
alfasud1972
Guru
Guru
Berichten: 1694
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:31
Locatie: Emmen
Contacteer: Website

RE: Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 20:04

En Erik (Turbodelta op het forum) kan 'm waarschijnlijk wel voor je vervoeren (zeer gunstig tarief), kan je hetzelf niet voor doen als je spullen moet huren.

Gebruikersavatar
duke
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 619
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 12:13
Locatie: België

RE: Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 20:05

Ik heb zelf ook een auto van Nederland naar België gehaald.
Omdat in Nederland de nummerplaat aan de auto "vasthangt" heb je een uitschrijvingsbewijs van het kenteken nodig alsook een verkoopsovereenkomst ondertekend door beide partijen. Het is aan de verkoper van de auto om voor een uitschrijvingsbewijs te zorgen.
Met die papieren ga je naar het douanekantoor. Daar wordt een papier opgesteld waarbij je de auto invoerd. Dat kost het belachelijke bedrag van 5 eurocent. Vervolgens ga je ermee naar de keuring en voila de auto is ingevoerd en heeft Belgische papieren. Nadien ga je met die papieren naar de verzekeringsmakelaar en die vraagt nieuwe nummerplaten aan voor je Alfa Romeo Je moet wel even opzoeken naar welke keuring je moet want niet elke keuring heeft de bevoegdheid om auto's in te voeren. Ik ben naar de keuring in Geel geweest, Alken is een andere mogelijkheid. Maar aangezien jij in Gent woont kan je het ook iets korter bij uw deur gaan zoeken. Bel gewoon even naar een keuringsstation daar geven ze je graag de uitleg.
Alfa Romeo: It sounds like a million dollars, and looks like ten million

Gebruikersavatar
duke
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 619
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 12:13
Locatie: België

Re: RE: Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 20:08

En Erik (Turbodelta op het forum) kan 'm waarschijnlijk wel voor je vervoeren (zeer gunstig tarief), kan je hetzelf niet voor doen als je spullen moet huren.

Gewoon naar België rijden !!
Ik heb voor 1 dag de verzekering en dus ook de nummerplaat van de auto van mijn ouders op mijn Alfa Romeo gezet. In Nederland erop geschroeft en rijden maar. Echt geen probleem.
Alfa Romeo: It sounds like a million dollars, and looks like ten million

Gebruikersavatar
Koen
Advanced Member
Advanced Member
Berichten: 677
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 18:50
Locatie: Antwerpen

RE: Wagen naar belgië brengen.

za sep 24, 2005 20:24

Hier weet ik idd nu eens alles van :roll:

Eerst moet je de wagen laten uitschrijven in NL: naar RDW gaan en op export zetten. (kost je 11 EUR) Als de wagen nog APK heeft, kan je exportplaten kopen (nog eens 11 EUR) en dan kan je de wagen op eigen kracht naar het Belgenland rijden. (als ie uiteraard verzekerd is)

Eénmaal in België moet je langs de douane gaan met een roos formulier (kan je vragen bij je verzekeringsmakelaar) en daar wordt de wagen dan ingeklaard. Kost je een luttele 10 cent. Als dat rond is, dan kan je een afspraak maken met de keuring in België.

Hier zijn er dan 2 mogelijkheden: als het een oldtimer betreft, moet ie alleen gekeurd worden op remmen (stelt niks voor: ze rijden een stukje vooruit en duwen op de rem. Als de auto vertraagt en stopt is het goed. Het gebeurt dus niet op de rollenbank) Dan kijken ze nog eens na of de lichten branden en daar blijft het dan bij. Ze vullen het roze formulier dan verder aan, een sticker van de verzekering erop en je kan O-platen aanvragen.

Als het nu geen oldtimer is, dan is het iets ingewikkelder (lees DUURDER). Dan moet de wagen gehomologeerd worden voor België. Ofwel doe je dit via de officiële invoerder in België ofwel laat je een gelijkvormigheidskeuring uitvoeren op het keuringscentra. Dit laatste kost ongeveer een 100 EUR. (juiste tarief kan je terugvinden op www.goca.be, er staat daar trouwens nog een heleboel andere interessante info) Bij de gelijkvormigheidskeuring wordt de wagen gewoon gekeurd (zoals elke andere Belgische auto), maar ook wordt er alles opgemeten en genoteerd: gewicht, bandenmaat, diameter van stuur, ... Let er op dat je de motorcode van je motorblok goed kan lezen ! Anders kan je ter plekke nog beginnen met een halve blok te demonteren omdat die keurmeester het niet goed kan lezen. (ik spreek uit ervaring :oops: )
Als de keuring goed verlopen is, dan gaan de papieren naar Brussel en daar gaat men dan nakijken of men de wagen kan toelaten op de Belgische wegen. 99 % zekerheid dat dat antwoord negatief is !!!! Maar niet getreurd, mits het storten van nog eens 65 EUR aan de Belgische staat, is men wel bereid om een uitzondering toe te laten en je wagen als éénmalige goedkeuring toch z'n nodige adelbrieven te bezorgen. (één grote geldklopperij dus !) Nadien kan je dan alle papieren gaan afhalen op het keuringscenter en kan je je platen aanvragen. Je krijgt dan ook een speciaal PVG-nummer. De sticker met dat PVG-nummer moet je ook nog eens kopen en dat kost je dan nog eens 9 EUR.

Indien je opteert om via de invoerder te passeren, dan levert die een gelijkvormigheidsattest af (uiteraard ook niet gratis !) en moet je je wagen nog altijd gewoon laten keuren. Je moet de wagen dan ook altijd even laten zijn bij de invoerder: dat moet dan officieel ook gebeuren via een auto ambulance want hij mag de weg nog niet op.

Het is perfect te doen, het kost je alleen wat tijd en geld.

Enkele belangrijke tips:

- neem sowieso in NL exportplaten mee, het kost je 11 EUR maar anders kan je in België op zoek naar Z-platen om je wegen te laten keuren.
- zorg ervoor dat de motorcode goed te lezen is.
- check vooraf eens wat het kost om hem te laten goedkeuren via de invoerder en weeg de kosten tegen mekaar af.
- gelijkvormigheidskeuring kan enkel op afspraak en ook NIET in elk keuringsstation. Kijk even op de website van GOCA welk keuringsstation bij jou in de buurt dit kan. Zo'n keuring neemt toch ook ongeveer zo'n 1,5 tot 2 uur in beslag.

Ik denk dat dat ongeveer het belangrijkste is. Als je nog vragen hebt, dan stuur je me maar een PB.

Laat zeker weten wat je denkt te kopen en hoe alles verlopen is !

Veel succes !
Alfetta GTV 2.0
Giulia Nuova
Ducati Monster S4R
Gehad: Alfa 33 1.7 ie
------------------------------
First Rule of Italian Racing: What's behind you, is not important !

Terug naar “Alfa Romeo, heden, verleden en toekomst”