dat kwaliteit meestal pas met de jaren komt, door zo lang mogelijk iets te maken en de productie te perfectioneren. Let wel, vernieuwing moet wel plaatsvinden want stilstand is achteruitgang. Wat wel een mooi voorbeeld daarvan is, is de reeks Nord-blokken die van 8v enkele carburateur zijn gevolueerd naar TwinSpark 16v (ja ik weet het, het onderblok is anders maar bekijk de grote lijn).
En zo is het! Kijk (wederom) naar BMW. Al sinds de 320/6 en 323i uit begin jaren 80 is men voor 3-serie trouw aan hetzelfde concept. De nieuwste 325i E90 mag dan niet meer zo'n leuk spele-ding zijn als de eerste 323i, maar in wezen heeft de auto nog hetzelfde karakter, zij het in een 2006-jasje.
En nu het 6-in-lijn-blok echt nauwelijks meer groter geboord kan worden, zet men het nog steeds niet aan de kant voor een V6 (die ieder ander merk waarschijnlijk al jááren eerder had ingevoerd vanwege de compactere bouw bij dezelfde cilinderinhoud en de mogelijkheid om een modelgeneratie later naar FWD te switchen

). Men gaat 'gewoon' verder met hetzelfde concept, maar dan met 2 kleine turbo's erop.
Zó doe je aan klantenbinding. Degene die 25 jaar geleden een 323i kocht kan nu met een gerust hart in een 325i stappen zonder een cultuurschok te ervaren (afgezien van de iDrive). En voor deze zekerheid wil de klant gezien het bedrijfsresultaat betalen. BMW maakt daarnaast ook gedrochten als de X5, omdat de markt daarom vraagt, wat ook de reden zal zijn dat Alfa toch een keer met een SUV komt. Terecht, want wie wil overleven moet luisteren naar de markt. Maar tegelijkertijd moet een merk met een sterke product-identiteit ervoor waken dat de 'bloedlijn' van de kernproducten behouden blijft. Zo houd je een vaste klantenkring als basis, en bepalen trends als SUV's, MPV's en wat dies meer zij in mindere mate de koers. Als je je product-identiteit te grabbel gooit, kom je tussen wal en schip terecht, en het zou me niet verbazen als dat met Alfa gaat gebeuren (voor zover dat al niet gebeurd is). Hoe jammer dat ook is.